Иван Таков е роден на 24 април 1979 г. в

...
 Иван Таков е роден на 24 април 1979 г. в
Коментари Харесай

Иван Таков: Десните управляват София 33 г., а кандидатите им за кмет се държат сякаш нямат нищо общо

 izbori_2023_v1_013

 

Иван Таков е роден на 24 април 1979 година в София.
Председател на столичната организация на Българска социалистическа партия, три мандата общински консултант в София.
Кандидат за общински консултант, втори в листата след кандидат-кмета Ваня Григорова.

- Вие сте общински консултант трети мандат. Кой е най-големият проблем на София, господин Таков?

- Дясното ръководство през последните 33 години, тъй като то сътвори доста хронични проблеми, от които никой не беше решен до момента. Тук са проблемите с овехтялата инфраструктура – и вътрешноквартална, и здравна, и просветителна. Проблемът с детските ясли и градини – за него всички приказват, само че той стои. Ще дам образец - преди 14 години, когато Йорданка Фандъкова стана кмет на Столична община имаше 10 хиляди деца отвън детските градини и ясли, в този момент, когато напуща Столична община, още веднъж има 10 хиляди деца отвън детските градини и ясли.
Проблемът с минералната вода. Тя изтича в канала. Преди осем години страната е предоставила шест каптажа безплатно на Столична община. Като изключим банята в Банкя, на никое място минералната вода не се употребява по предопределение. Това благосъстояние на София изтича в канала.

- То по какъв начин може да бъде употребявано?

- Като се ремонтират баните – Централна баня, банята в Горна баня, в Княжево, в Овча купел.

- Централна баня не е ли Музей на София сега?

- Част от постройката, да. През годините един от зам.-кметовете имаше безумната концепция останалата част да се трансформира в зали за концерти. София има потребност това благосъстояние да може да се употребява по предопределение, това покачва качеството на живот.

- Според вас София би трябвало да бъде център на балнеотуризъм, по този начин ли?

- Не единствено, само че това би привлякло доста туристи. В Будапеща има над 15 такива центъра.

- Защо Витоша остава все по този начин недостъпна макар декларацията от всички страни, че желаят това да се промени?

- Най-добрият вид е това да стане след рационализация на лифтовете. От една страна притежателят на лифта споделя, че има такова предпочитание, от друга общината твърди същото. И постоянно поражда някаква административна спънка и нищо не се случва. Някои се оправдават, че проектът за ръководство на Витоша е изминал преди повече от 10 години и в Народното събрание не бил гласуван нов. ГЕРБ ръководят София от 18 години, а от 2009 година 12 години управляваха и страната. Как по този начин не откриха решение – и Столичният общински съвет, и Народното събрание, и Министерският съвет бяха техни?! В проекта за ръководство на Витоша е включен и Народното събрание, и Министерството на земеделието и горите посредством Агенцията по горите. Знаем, че доста пъти е имало обструкции от разнообразни екологични организации, само че не мога да си обясня по какъв начин толкоз години не се намира решение. Милион и половина софиянци имат планина отсреща, само че не могат да я употребяват, поради неразбираемо какви несъгласия сред притежателя, страната и общината. Ако има политическа воля, това може да бъде решено.

 

- Имате ли отговор на какво се дължи феноменът „ ремонт на ремонта “?

- Столичната община е майка за едни и мащеха за други. „ Ремонт на ремонта “ се дължи на тоталния отвод на ръководещите Столичната община от главните им функционалности да управляват целия капиталов развой – от възникването на концепцията през строителството, контрола на това строителство до издаването на документ за осъществен ремонт – от самото начало Столичната община би трябвало да е ангажирана в този развой. А не, като стане белята да сочи с пръст и да споделя – ние ще глобим компанията. Това понижава качеството на живот в столицата. Това че някоя компания е санкционирана, не оказва помощ на хората, които остават блокирани с месеци в следващото запушване, тъй като ремонтът не е завършил в точния момент или се постанова ремонт на ремонта. Когато самата община е стока, властта се е трансформирала в стока, тогава и корупцията е причинност.

- От „ ремонта на ремонта “ се търси облага, по този начин ли?

- Разбира се, че се търси облага. Но казусът не е единствено в „ ремонт на ремонта “. Въпросът е по какъв начин обектите влизат в финансовата стратегия. Ние имаме напълно друго виждане за това по какъв начин и къде да бъдат насочвани средствата. От 2015 година ГЕРБ разделиха София на две скорости – един видимо бляскав център и едни занемарени крайни квартали. Демократичният град би трябвало да бъде ръководен въз основа на правилата на солидарността и справедливостта. Това не се случва. Имаме безпределно овехтяла инфраструктура в крайните квартали и безкрайни поправки в центъра. Това не е заслужено. В Столичната община към този момент е видна крещящата липса на управнически потенциал. Непрекъснато чуваме, че нямало средства, по тази причина не можело всичко да се направи, правело се най-важното.

- И в това време имало 380 милиона несъбрани налози.

- Не единствено това. За последните две години – 2021 и 2022 година има 500 милиона лв. от финансовата стратегия, които не са изразходвани. Управляващите не могат да изхарчат даже това, което сами са планували! И в този момент слушаме, че построяването на канализация им е приоритет. Само за 2022 година от планувани 30 милиона, са изразходвани едвам 5 милиона и една трета от София продължава да е без канализация. Слушаме по какъв начин „ влизали в кварталите “ и ще вършат инфраструктура, а в същото време 60 милиона лв. за ремонт на улици и създаване на нови не са изразходвани. Затова през последните 10 години неведнъж сме упорствали най-малко 20% от финансовата стратегия да бъде дадена на районните кметове.

- Съзнавам, че въпросът ми е индивидуален, само че за какво за ремонтите в София се употребяват толкоз грозни материали? За да бъде на ниска цена? Ремонтът на „ Граф Игнатиев “ не беше толкоз от дълго време – година преди предходните избори, само че никой, който не знае, че тук е имало ремонт, няма да каже, че това, което вижда е ново. Защо е по този начин?

- Затова споделям, че ремонтът потегля от самата концепция през проектирането до осъществяването и от самото начало би трябвало да има надзор. Ремонтът на „ Графа “ е емблематичен, в него се събира цялата управническа отпадналост на ГЕРБ и Фандъкова. При самото планиране има шест типа разнообразни плочки. Няма стандарти. Питате за какво е толкоз грозно. Защото няма обединен стандарт. Най-накрая в предходния мандат се одобри стандарт за ремонта на тротоарите. Но би трябвало да има стандарт за безусловно всичко – от осветлението до тротоарите. А не всеки да опитва и градът ни да наподобява по този начин, както наподобява. Няма тротоар с тротоар идентични, улица с улица, осветяване с осветяване. Дори на един и същи бул..

- Пред два прилежащи входа плочките постоянно са разнообразни!

- Това е заради неналичието на стандарти. Но откакто задачата ти е всичко да централизираш и просто да се дават едни пари за едни поправки и то не там, където са най-необходими, резултатите са забележими.

 

- Преди повече от 10 години, когато се строеше заводът за боклука концепцията беше от боклука да се създава ток и топлоенергия. Каква е обстановката сега?

- Заводът за отпадък е може би един от най-скъпите и най-неефективните на Балканите. Той по този начин е планиран, че целият отпадък влиза в една поточна линия. Едно зъбно колелце да се скапе, всичко стопира, тъй като би трябвало да се чака доставка на аварийни елементи. През това време целият отпадък се депонира на площадки до самия цех.

- Затова ли от време на време виждаме една дълга върволяк от камиони пред завода?

- Точно по тази причина! След като заводът коства половин милиард, е разумно да се допусна, че автоматизацията в него е на равнище. Но това не е по този начин, разделянето на боклука, отделянето на хартия, пластмаса, метал, стъкло става на ръка. Това е в допълнение доста сериозен разход. Но огромният неуспех е по този начин наречената RDF апаратура. Ние се противопоставихме на това тя да бъде построена на площадката на Топлоелектрическа централа София, тъй като това е необятният център на София.

- Няма и километър по въздуха от „ Св. Александър Невски “.

- Ето по тази причина! Колкото и да ни изясняват, че няма замърсяване, въпреки всичко става дума за гъстонаселен регион. Нашето гледище беше тази апаратура да бъде построена до самия цех, където е най-логичното й място. Иначе се получава безумието едни камиони да карат сметта до завода при гара Яна, а други камиони да карат RDF-а на площадката за горене. ГЕРБ сложиха кръст и на този план, откакто изпуснаха европейско финансиране за над 160 милиона. В момента бъдещето и на този план е неразбираемо.

- Това RDF-гориво в този момент къде отива?

- Част от него се депонира в съществуващите сметища. Управляващите го назовават „ уплътняване “, тъй като е нелегално RDF да се депонира. А останалата част се разнася по циментовите фабрики, които го горят. Столичани и за това заплащат десетки милиони левове. Това е картината сега, вместо да имаме гориво, създадено от боклука, с което да се понижат сметките на софиянци за парно. Поредният неуспех!
Столична община на процедура е абдикирала от ролята си на притежател, тя се е трансформирала в админ на процеси. Ако може да аутсорсне всичко – да го даде на някой различен, за нея ще е най-добре. Ние споделяме „ Стига толкоз! “ Държим непорочност, водата да бъдат върнати още веднъж в Столична община. Едно време имаше БКС-та по регионите, които правиха настоящите поправки. Така няма да си приказваме какъв брой първокласен е един ремонт, а ще има съответно виновен. Ние предлагаме да се върнат тези структури по регионите и да се дадат повече средства на районните кметове. Иначе по какъв начин регион като „ Младост “ да се оправи с 400 хиляди за година, а в същото време да остават неусвоени пари.

- Коя е повода за презастрояването в София? Щом се зададат локални избори и стартира да се приказва за него. И до такава степен.

- Когато частният интерес е над публичния се получава по този начин. Когато Столичната община пази ползите на вложителите, а не на жителите, се получава това презастрояване. Не се мисли нито за обществена, нито за здравна, нито за просветителна инфраструктура. Има цели квартали, в които има жилищни кооперации, само че няма даже улици, да не приказваме за учебни заведения и детски градини. Не може по този безреден метод да се случват нещата. Освен това липсва и обмисляне. И всичко това основава спомагателен трафик и в допълнение замърсяване. Ако нямате наоколо учебно заведение и детска градина, очевидно че качвате детето от новия комплекс и го карате там, където има детска градина. Ако сте съумели да го запишете в нея. Това не може да продължава по този метод! Но ГЕРБ и десните се държат по този начин, като че ли до момента София е била ръководена от някой различен. Те не падат от небето. 33 години София се ръководи от десни партии, които в този момент ръководят двамата десни претенденти – Хекимян и Терзиев. Много е хубаво и те да дадат отговор на тези въпроси. Сега слушам, че им било приоритет да ремонтират банята в Княжево. Къде бяхте през последните 20 години? ГЕРБ от 2007 години управлява Столичния общински съвет – или има цялостно болшинство, или ръководи с някоя от присъдружните им партии. При доста от претендентите се появи една предизборна амнезия. Надявам се да приключим с този модел на ръководство след изборите, модела на дясно ръководство, чиято философия е, в случай че може цяла София да бъде разпродадена и превърната в огромен заплатен паркинг и всичко да бъде концесионирано. Нашата философия е друга и тя е припозната напълно от нашия претендент Ваня Григорова. Затова съм сигурен, че на 29 октомври тя ще бъде единият от претендентите, който ще бъде на балотаж.

- Българска социалистическа партия от 33 години е в съпротива в София – няма нито кмет, нито болшинство в СОС. Евентуална победа на Ваня Григоров не основава ли опасения у вас?

- Напротив, това основава вяра у мен! Ние не влизаме в борба на олимпийския принцип, ние влизаме в борба за победа. И сме уверени, че с Ваня Григорова като кмет, с повече общински съветници и районни кметове от Българска социалистическа партия, София ще придобие напълно различен образ.

- Каква е тактиката ви за новия общински съвет?

- Тя постоянно е била една и съща – имаме политики, философия, хрумвания и полезности, от които в никакъв случай няма да избягаме. Ваня Григорова и локалната коалиция излязоха с манифест за нашите съществени послания и по какъв начин считаме да управляваме града. Който ги припознае, е наш съдружник. Очевидно това не са десните партии.

Ние желаеме общината да е добър притежател, всички публични услуги да са в патримониума на общината. Имам вярата, че с наш кмет ние ще успеем да притеглим огромна част от общинските съветници на страната на жителите на София. Ние не търсим сглобки и некоалиции в общинския съвет.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР